Haptonomie & haptotherapie

Foto: Willeke Kieft

Haptonomie is de leer van het menselijk gevoel en gevoelsleven

(Grieks: ἁπτειν, haptein = aanraken, ἁπτος, haptos = tastbaar, νομος, nomos = regel, ordening)

In de haptonomie staan de tastzin en het voelen centraal. De tast is ons eerst ontwikkelde zintuig en is verbonden met alle andere zintuigen en ons denken. Doordat mensen elkaar (aan)raken en (aan)geraakt worden, spreken we het vermogen aan om naar binnen te voelen. Zo houden we contact met onszelf: onze gevoelens, verlangens en emoties. Ook wordt het vermogen om naar buiten te voelen aangesproken. Zo kunnen we ons op de omgeving afstemmen. We kunnen op verschillende manieren (aan)geraakt worden; door letterlijk een hand op je schouder, maar ook door muziek of de juiste woorden. Het is zelfs in onze taal verweven: ‘Het raakt me wat je zegt’, ‘die muziek komt echt binnen.’

De mens wordt in de haptonomie in zijn geheel gezien: lichaam, ziel en geest zijn een ondeelbaar geheel. We wonen ons leven lang in ons lichaam. Ons lijf is een verhalenverteller. Het drukt uit hoe we ons nu voelen en wat we willen. Het vertelt ons waar we vandaan komen; onze emotionele geschiedenis en hoe we geleerd hebben om contact te maken.

 

“Net zoals ons hoofd een geheugen heeft, heeft ons lichaam een geheugen voor gevoelservaringen” 

Door situaties die je in je leven meemaakt, kan je natuurlijke beweging stagneren waardoor je voelende vermogen wordt belemmerd. Dit kan het echte contact met jezelf, maar ook met je omgeving in de weg staan en dat kan van invloed zijn op je leven. Als je niet lekker in je vel zit of pijn hebt, trek je je gevoelsmatig terug. Je verbreekt hiermee het contact met jezelf en met je omgeving. Je raakt gespannen, of je gaat piekeren.
“Niets komt meer echt binnen” of “als ik er maar geen aandacht aan besteed, dan voel ik het ook niet”, zijn uitspraken die ik regelmatig hoor. Disbalans ontstaat wanneer denken, willen en moeten het winnen van je ware gevoel. Het gevoel wordt ondergesneeuwd waardoor klachten kunnen ontstaan.

 

“Voelen dat je leeft”

Haptotherapie is een therapie die gebaseerd is op de uitgangspunten van de haptonomie. Als je veel vanuit je denken leeft en veel bezig bent met ‘hoe je vindt dat het allemaal moet zijn’ of met ‘hoe je eigenlijk moet zijn’, dan kun je vervreemd raken van wie je in wezen bent. Dit kan op allerlei gebied tot uitdrukking komen: op het werk, in relaties, in het gezin, in de gezondheid, in spanningsklachten, depressie of angst. Maar ook in het gevoel van ‘wie ben ik’ en ‘wat wil ik’ en vragen rondom de zin van het leven.

Haptotherapie laat je voelen wie je van nature bent. Het brengt je in contact met je oorspronkelijke gevoel en emoties en laat je voelen wat het met je doet. Via directe aanraking op de behandelbank, gesprekken en oefeningen in de ruimte ervaar je ‘aan den lijve’ wat je (gedrags)patronen zijn en helpt het je onderzoeken wat de oorzaken zijn. Op deze manier krijg je inzicht in je eigen handelen. Soms komen onverwerkte gevoelens naar boven. Door het herkennen en erkennen van deze gevoelens, kun je ruimte maken en situaties verwerken en dragen. Haptotherapie leert je weer luisteren naar de signalen van je lichaam, je ontdekt meer mogelijkheden in jezelf en leert los te komen van je bestaande, automatische patronen.

Marwil Nijmeijer Haptotherapie Zwolle
GZ Haptotherapeut

Ma/Wo/Do:
Bosweg 9A

8017 BR Zwolle

+ 31 6 18 49 75 68
info@haptotherapiezwolle.com

Di:
Zentrum Meppel
Zuideinde 18A
7941 GH Meppel

KvK 61714720
Bank NL91RABO0306667797

Privacyverklaring